Πονάει η απονεύρωση;

Παρά το γεγονός ότι και μόνο το άκουσμα της λέξης απονεύρωση προκαλεί φόβο σε πολλούς επειδή θεωρείται συνυφασμένη με έντονο πόνο, αυτό δεν είναι αλήθεια, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Η διαδικασία της απονεύρωσης δεν προκαλεί πόνο, αλλά αντιθέτως θα προσφέρει πραγματικά ανακούφιση από τον πονόδοντο.

Στο παρελθόν, εάν είχατε ένα πολύ χαλασμένο δόντι, θα χάνατε πιθανώς το δόντι. Σήμερα, με ειδική οδοντιατρική διαδικασία που ονομάζεται ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), το δόντι σας μπορεί να σωθεί.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές επισκέψεις μέχρις ότου εξαλειφθεί πλήρως η λοίμωξη μέσα και γύρω από το δόντι, ώστε να μπορεί να σφραγιστεί και να αποκατασταθεί.

Όταν ένα δόντι είναι ραγισμένο ή έχει βαθύ σφράγισμα κοιλότητα, τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στον ιστό και να προκαλέσουν μόλυνση στο εσωτερικό του δοντιού.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί πόνος οίδημα, ακόμα και απόστημα.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, το δόντι σας ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί.

Τα δόντια που απαιτούν ενδοδοντική θεραπεία δεν μας προειδοποιούν πάντα. Ωστόσο, ενδείξεις μπορεί να είναι o πόνος κατά τη μάσηση, παρατεταμένη ευαισθησία ή πόνος σε ζεστό και κρύο, ακόμα και οίδημα στα γύρω ούλα.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Share: