Παθήσεις των ούλων : Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα – Υφίζηση ούλων

Ποιές είναι οι Παθήσεις των ούλων

Η συχνότερη πάθηση των ούλων, γνωστή και υπό τον όρο ‘περιοδοντική νόσος’, είναι μιά χρόνια, και προοδευτικά επιδεινούμενη, φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, των οστών της γνάθου, και των συνδετικών ιστών που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Η περιοδοντική νόσος είναι ουσιαστικά μιά χρόνια μικροβιακή λοίμωξη, και χαρακτηρίζεται απο φλεγμονή των ούλων και σταδιακή απώλεια της σύνδεσης ανάμεσα στα δόντια και τη γνάθο, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια του δοντιού.

Οι παθήσεις των ούλων, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, είναι ο κύριος λόγος απώλειας δοντιών μετά την ηλικία των 30 ετών, και εκτιμάται ότι εκδηλώνονται σε πάνω απο το 80% του πληθυσμού.

Τι πρέπει να ξέρετε για τις Παθήσεις των ούλων

Παθήσεις των ούλων και Γενική Υγεία

Πολλές κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι παθήσεις των ούλων επηρεάζουν τη γενική υγεία. Η ισχυρότερη σύνδεση έχει βρεθεί ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και καρδιοπάθειες. Επίσης ισχυροί δεσμοί έχουν εντοπιστεί ανάμεσα σε ουλίτιδα και διαβήτη, αναπνευστικές παθήσεις, και ανάμεσα στην ουλίτιδα και προβλήματα εγκυμοσύνης. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι, χωρίς την έγκαιρη περιοδοντική θεραπεία, οι παθήσεις των ούλων :

  • Συμβάλλουν στην δημιουργία καρδιακών παθήσεων.
  • Αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής προσβολής.
  • Αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε έγκυες γυναίκες.
  • Αποτελούν σοβαρή απειλή για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως πάσχοντες απο διαβήτη, αναπνευστικές ασθένειες, ή οστεοπόρωση.

Αν ενδιαφέρεσθε για την υγεία σας, δεν πρέπει να παραμελείτε και την υγεία των ούλων σας. Επισκεφθείτε έναν περιοδοντολόγο ή οδοντίατρο για προληπτικό έλεγχο. Μία απλή θεραπεία ουλίτιδας μπορεί να προλάβει πολύ σημαντικότερα προβλήματα υγείας.

Μορφές και Στάδια της Περιοδοντικής Νόσου

Οι κυριότεροι τύποι παθήσεων των ούλων είναι: η Ουλίτιδα (τα αρχικό και ηπιότερο στάδιο) και η Περιοδοντίτιδα (η πιό προχωρημένη και επικίνδυνη μορφή της περιοδοντικής νόσου). Ορισμένοι άλλοι τύποι παθήσεων των ούλων είναι η Ουλίτιδα της Κύησης, η Περιστεφανίτιδα, και η Οξεία Ελκονεκρωτική Ουλίτιδα. Άλλα προβλήματα όπως το Περιοδοντικό Απόστημα και η Υφίζηση των Ούλων (υποχώρηση των ούλων που αφήνουν ακάλυπτη τη ρίζα του δοντιού) είναι περισσότερο συμπτώματα άλλων προβλημάτων παρά μιά ιδιαίτερη πάθηση των ούλων.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος των παθήσεων των ούλων προέρχεται από το γεγονός ότι συνήθως ο ασθενής αρχίζει να ανησυχεί και να αναζητεί θεραπεία, όταν έχουν εξελιχθεί τα προχωρημένα στάδια πάθησης των ούλων.

Αιτίες και Συμπτώματα Παθήσεων των ούλων

Σαν κύριες αιτίες ουλίτιδας και παθήσεων των ούλων θεωρούνται η κακή στοματική υγιεινή και η ανάπτυξη οδοντικής πλάκας στα δόντια. Άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη παθήσεων των ούλων.

Η κατάσταση μπορεί να είναι πήρως αναστρέψιμη εάν τα συμπτώματα της ουλίτιδας γίνουν αντιληπτά εγκαίρως πριν η πάθηση εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα πρώιμα συμπτώματα της ουλίτιδας και να αναζητήσουμε θεραπεία πριν οι ιστοί των ούλων και της γνάθου υποστούν σοβαρή βλάβη.

Πρόληψη των Παθήσεων των ούλων

Οι Περιοδοντολόγοι είναι οι εξειδικευμένοι οδοντίατροι για την διάγνωση, πρόληψη, και θεραπεία των παθήσεων των ούλων. Μία πλήρης περιοδοντική αξιολόγηση είναι απαραίτητη για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας των ούλων. Το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων γύρω από τα δόντια είναι ο κύριος δείκτης για την εξέλιξη της ουλίτιδας και για το βαθμό βλάβης των περιοδοντικών ιστών. Με τη μέτρηση αυτή, ο περιοδοντολόγος εκτιμά τη σοβαρότητα της περιοδοντικής νόσου, και καταστρώνει το απαραίτητο πλάνο θεραπείας.

Η Πρόληψη της Ουλίτιδας βασίζεται στην εξουδετέρωση όλων των αιτίων που οδηγούν σε μόλυνση των ούλων, και κυρίως μέσω του ελέγχου της οδοντικής πλάκας και της διατήρησης καλής στοματικής υγιεινής.

Θεραπείες Παθήσεων των Ούλων

Πάνω από το 80% του πληθυσμού θα χρειαστεί περιοδοντική θεραπεία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η αποτελεσματική θεραπεία των περιοδοντικών παθήσεων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των δοντιών, καλής στοματικής υγείας, και της πλήρους λειτουργικότητας του στόματος. Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται απο τον τύπο της πάθησης και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται.

Η βελτίωση της στοματικής υγιεινής σε συνδυασμό με έναν βαθύ καθαρισμό των δοντιών και ριζική απόξεση από τον οδοντίατρο είναι συνήθως αρκετά για την θεραπεία της ουλίτιδας σε πρώιμα στάδια. Η χρήση σκευασμάτων που περιέχουν αντιβιοτικά κατά της ουλίτιδας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μόλυνσης σταματώντας την ανάπτυξη των μικροβίων.

Δυστυχώς, αντίθετα από τα αρχικά στάδια της ουλίτιδας όπου η πάθηση μπορεί να θεραπευθεί με συντηρητικές μη χειρουργικές μεθόδους, στα πιό προχωρημέντα στάδια όπου η νόσος έχει εξελιχθεί, η θεραπεία της περιοδοντίτιδας συνήθως απαιτεί Χειρουργική Ούλων για να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν υποστεί οι περιοδοντικοί ιστοί και να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου.


Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share: