Παθήσεις των ούλων : Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα – Υφίζηση ούλων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ;

Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια, εκτεταμένη φλεγμονή στα oύλα, που οφείλεται κυρίως σε μικρόβια και έχει προχωρήσει βαθύτερα, προσβάλλοντας το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια (φατνιακό οστό). Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η φλεγμονή, τα ούλα αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν και σχηματίζουν θυλάκους (περιοχές μεταξύ δοντιών και ούλων), οι οποίοι επιμολύνονται συνεχώς. Καθώς η περιοδοντική νόσος εξελίσσεται, οι θύλακοι σταδιακά βαθαίνουν, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αποικιών μικροβίων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μεγαλύτερη οστική καταστροφή.

Επιπλέον, η περιοδοντική νόσος συνήθως είναι ασυμπτωματική ή εμφανίζεται  με ήπια συμπτωματολογία και αν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια δοντιών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ;

Η περιοδοντική νόσος πολλές φορές υπάρχει χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. Όμως οι προειδοποιητικές ενδείξεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι:

 • Διογκωμένα και ευαίσθητα ούλα
 • Ήπιοι, ενοχλητικοί πόνοι στο στόμα
 • Σταδιακή υποχώρηση των ούλων
 • Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή κατά τη μάσηση
 • Άσχημη αναπνοή
 • Σημαντική συσσώρευση υποουλικής πλάκας και τρυγίας
 • Ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο
 • Διαφορά στη σύγκλειση των δοντιών κατά το δάγκωμα
 • Σε προχωρημένο στάδιο τα δόντια εμφανίζουν κινητικότητα και μπορεί να πέσουν μόνα τους

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ;

Ανάλογα με τη βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου, η θεραπεία περιλαμβάνει τη συντηρητική (μη χειρουργική θεραπεία) και τη χειρουργική φάση.

 1. Η συντηρητική φάση της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει τη ριζική απόξεση και αποτρύγωση. Αφορά τον προσεκτικό καθαρισμό με υπερήχους και ειδικά εργαλεία των ριζικών επιφανειών του δοντιού με σκοπό την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και πέτρας (τρυγίας) από τους βαθείς περιοδοντικούς θυλάκους, εξαλείφοντας τα ερεθίσματα που προκαλούν τη φλεγμονή και αφήνοντας λεία τη ρίζα του δοντιού.
 2. Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται σε πιο προχωρημένα στάδια περιοδοντίτιδας, όπου οι βαθείς θύλακοι παραμένουν ακόμη και μετά την απομάκρυνση των εναποθέσεων. Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της σωστής ανατομίας και αρχιτεκτονικής των περιοδοντικών ιστών. Οι συχνότεροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων είναι:
 • Η μείωση του βάθους των θυλάκων
 • Η αναγέννηση οστού υπό προϋποθέσεις
 • Οι πλαστικές επεμβάσεις για κάλυψη υφιζήσεων ριζών
 • Οι προ-προσθετικές εργασίες(επιμήκυνση της μύλης των δοντιών)

 

Στις μέρες μας προστίθεται η χρήση laser στις παραπάνω θεραπείες της περιοδοντικής νόσου. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το τελευταίας γενιάς ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ laser BIOLASE EPICX, το οποίο έχει μεγάλη ποικιλία εφαρμογών.

Ανάμεσά τους, η σημαντική του συμβολή στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας και της περιεμφυτευματίτιδας, συμπληρωματικά στην κλασική θεραπεία, αλλά και χειρουργικές πράξεις χωρίς νυστέρι. Μέσω της θερμικής του δράσης να οδηγεί στην εξάλειψη των μικροβίων που εμπλέκονται στην εμφάνιση της περιοδοντίτιδας.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

Σε κάθε περίπτωση καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Απαραίτητη είναι  η εφαρμογή  ατομικού προγράμματος στοματικής υγιεινής καταρτισμένου από τον οδοντίατρο.  Το πρώτο και πιο σημαντικό στάδιο είναι η εκμάθηση του ορθού τρόπου καθαρισμού των δοντιών. Ο χώρος μεταξύ δοντιού και ούλων αποτελεί μια ιδανική φωλιά για τα μικρόβια. Όταν δεν βουρτσίζουμε σωστά και συστηματικά τα δόντια μας και δεν χρησιμοποιούμε κάποιο είδος μεσοδόντιου καθαρισμού (μεσοδόντια βουρτσάκια – νήμα) η οδοντική πλάκα δεν απομακρύνεται επαρκώς.

Ο τακτικός έλεγχος, ο καθαρισμός των δοντιών και η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών περιοδοντικών προβλημάτων.

Share: