Αισθητική Οδοντιατρική

Η αισθητική οδοντιατρική είναι σήμερα ο πλέον αναπτυσσόμενος κλάδος της οδοντιατρικής. Ο αισθητικός οδοντίατρος αποτελεί μια σχετικά νέα ειδικότητα οδοντιάτρου, που εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς όλο και περισσότερα άτομα απευθύνονται στον οδοντίατρο τους για να βελτιώσουν τη φυσική τους εμφάνιση.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έκαναν διαθέσιμα νέα προηγμένα οδοντιατρικά υλικά και επέτρεψαν την ανάπτυξη νέων βελτιωμένων τεχνικών. Αυτή η πρόοδος βοήθησε σημαντικά τους οδοντιάτρους για να αντιμετωπίσουν τις νέες απαιτήσεις για αισθητική οδοντιατρική και να καταφέρουν να παρέχουν σε ένα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών τους πολύ πιο προσιτές επιλογές για να αποκτήσουν μιά πιο ελκυστική εμφάνιση μέσα από ένα όμορφο χαμόγελο.

Η Αισθητική Οδοντιατρική καλύπτει ένα ευρύ φάσμα οδοντιατρικών υπηρεσιών που μπορούν να βοηθήσουν να αποκατασταθεί ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν λεύκανση των δοντιών, επανορθωτικές εργασίες, προσθετική δοντιών, ορθοδοντική, περιοδοντικές θεραπείες ή ακόμη και αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Η Αισθητική οδοντιατρική δεν ασχολείται άμεσα με τη στοματική υγιεινή ή την θεραπεία των νοσημάτων του στόματος, αλλά πολλές οδοντιατρικές συμβατικές θεραπείες για αυτά τα προβλήματα μπορούν βέβαια να έχουν επιπλέον και θετικά αισθητικά αποτελέσματα.

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με τις προόδους στην τεχνολογία που έκαναν την αισθητική οδοντιατρική πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό, είναι οι κύριοι λόγοι για την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες αισθητικής οδοντιατρικής. Μια μελέτη (2004) της Αμερικανικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής (AACD) έδειξε ότι σχεδόν το 75% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι πιθανότητες για επιτυχία στον εργασιακό χώρο θα μπορούσαν να μειωθούν εξαιτίας ενός μη ελκυστικού χαμόγελου.

Ο καθένας απο εμάς μπορεί να χρειάζεται τη βοήθεια της αισθητικής οδοντιατρικής για διάφορους λόγους. Η αλήθεια είναι ότι όλοι θα θέλαμε τα δόντια μας να είναι πιο λευκά, υγιή και ευπαρουσίαστα όταν χαμογελάμε. Πολλοί άνθρωποι που θεωρούν ότι το χαμόγελό τους δεν είναι ελκυστικό, αποφεύγουν να χαμογελούν ή ασυναίσθητα καλύπτουν το στόμα τους με το χέρι τους όταν γελάνε. Αυτή η ανασφάλεια για την εμφάνιση του χαμόγελου τους μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση τους, και κατ’ επέκταση τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις τους. Άλλοι απλά θέλουν να δείχνουν νεότεροι, και θέλουν να κρύψουν τα σημάδια της γήρανσης στα δόντια τους (όπως το κιτρινωπό χρώμα και οι φθαρμένες άκρες των δοντιών).

Ένα όμορφο χαμόγελο μπορεί να κάνει τον καθένα να νιώθει καλύτερα σωματικά και ψυχικά. Ένα φωτεινό υγιές χαμόγελο μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του ατόμου και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του βελτιώνοντας την απόδοση του σε κάθε τομέα της ζωής.

 

Σε γενικές γραμμές οι αισθητικού χαρακτήρα οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν αισθητικές ατέλειες που έχουν προληθεί απο μια ποικιλία αιτιών όπως γενετικά αίτια, περιβαλλοντικοί παράγοντες, τραυματισμοί, ελλιπή φροντίδα, ή την ηλικία. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που συνήθως πρέπει να αντιμετωπίσει ο αισθητικός οδοντίατρος περιλαμβάνουν:

  • Κίτρινα ή “λεκιασμένα” δόντια. Τα δόντια μπορεί να χάσουν το λευκό χρώμα τους για διάφορους λόγους, όπως το κάπνισμα, ορισμένα τρόφιμα και ποτά, ποτά, τραύμα, φάρμακα και άλλα.
  • Ελλείποντα δόντια. Ακόμη και ένα δόντι που λείπει επηρεάζει δραματικά την εμφάνιση ενός ατόμου, ιδίως αν είναι ένα απο τα μπροστινά δόντια. Επιπλέον, όταν λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια, τα υπόλοιπα δόντια έχουν την τάση να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, λόγω των κενών, μεταβάλλοντας ακόμη περισσότερο την εμφάνιση του προσώπου.
  • Κενά ανάμεσα στα δόντια. Πολλοί ασθενείς έχουν μεγάλα κενά μεταξύ των δοντιών τους που σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση.
  • Ανισοϋψή δόντια. Μερικοί ασθενείς έχουν ένα ή περισσότερα δόντια που μπορεί να είναι λίγο ψηλότερα ή χαμηλότερα ή να έχουν διαφορετικό σχήμα από τα γειτονικά τους.
  • Ορθοδοντικά προβλήματα (στραβά δόντια). Προβλήματα με στραβά δόντια είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την έναρξη μιας αισθητικής οδοντιατρικής θεραπείας. Εκτός από την κλασική ορθοδοντική θεραπεία, η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική μπορεί να προσφέρει περισσότερες εναλλακτικές επιλογές, όπως είναι οι αισθητικές οδοντιατρικές αποκαταστάσεις.
  • Σπασμένα / Ραγισμένα δόντια. Ακόμη και ένα μικρό σπάσιμο ή ράγισμα στο μπροστινό μέρος των δοντιών μπορεί να κάνει ένα χαμόγελο λιγότερο ελκυστικό.
  • Μεταλλικά (μαύρα) σφραγίσματα. Τα κλασσικά σφραγίσματα αμαλγάματος μπορεί να εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά, αλλά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή αν ανησυχείτε για την εμφάνιση του χαμόγελου σας. Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις σκουρόχρωμες εμφράξεις, ειδικά σε κάποιο απο τα εμπρός πιό εμφανή δόντια, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε την αντικατάστασή τους με σύγχρονα λευκά σφραγίσματα στο χρώμα των φυσικών δοντιών (εμφράξεις ρητίνης).
  • Υπερτροφικά ή άνισοϋψή ούλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται υπερβολική ανάπτυξη του ιστού των ούλων τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της μύλης των δοντιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν χαμογελάμε να εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια ούλων, κάνοντας τα δόντια να φαίνονται μικρότερα (ουλικό χαμόγελο ή gummy smile). Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο σε ορισμένα από τα δόντια, με αποτέλεσμα τα όρια των ούλων να είναι άνισα και ορισμένα δόντια να φαίνονται μικρότερα από το κανονικό.
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share: